Varför behöver vi protein?

Att inkludera proteinrika livsmedel i din kost ger en rad hälsomässiga fördelar, från att stödja muskeluppbyggnad till att öka mättnadskänslan efter måltider. Ett tillräckligt intag av protein är avgörande för att kroppen ska fungera optimalt, men det är också viktigt att balansera proteinintaget med andra näringsämnen för att upprätthålla en hälsosam kosthållning.

Vad gör protein i kroppen?

Protein fungerar som kroppens byggstenar, vilka behövs för att reparera och bygga upp celler samt för att bibehålla muskelmassa. De flesta friska vuxna behöver minst 0,8 gram protein per kilogram kroppsvikt dagligen, men behovet kan variera beroende på faktorer som fysisk aktivitet och individuell hälsostatus.

Räkna ut exakt hur mycket protein du behöver dagligen med hjälp av våran Proteinbehovskalkylator.

Eftersom protein också hjälper till att öka mättnadskänslan, väljer många att öka sitt proteinintag som en strategi för viktminskning. Nedan finner du 3 listor över de top 10 bästa proteinkällorna (animaliska, vegetariska & veganska) som du enkelt kan inkludera i din dagliga kost.

Vilka livsmedel innehåller mest protein?


Här är listor över några av de bästa proteinkällorna, både från animaliska, vegetariska och veganska livsmedel, inklusive mängden protein per 100 gram.

Topp 10 animaliska proteinkällor (fisk, kött och ägg)

  • 1. Tonfisk
    Protein: 23 gram per 100 gram (23%)
  • 2. Kycklingbröst
    Protein: 22 gram per 100 gram (22%)
  • 3. Nötkött
    Protein: 22 gram per 100 gram (22%)
  • 4. Makrill
    Protein: 20 gram per 100 gram (20%)
  • 5. Fläskkött
    Protein: 19 gram per 100 gram (19%)
  • 6. Blandfärs
    Protein: 19 gram per 100 gram (19%)
  • 7. Nötfärs
    Protein: 19 gram per 100 gram (19%)
  • 8. Lax
    Protein: 18-19 gram per 100 gram (18-19%)
  • 9. Torsk
    Protein: 18 gram per 100 gram (18%)
  • 10. Ägg
    Protein: 13 gram per 100 gram (13%)

Topp 10 vegetariska proteinkällor

  • 1. Sojabönor
    Protein: 34 gram per 100 gram (34%)
  • 2. Linser (gröna/röda)
    Protein: 24 gram per 100 gram (24%)
  • 3. Bönor (kidney/vita/bruna)
    Protein: 22 gram per 100 gram (22%)
  • 4. Ärter (gula/gröna)
    Protein: 22 gram per 100 gram (22%)
  • 5. Kikärter
    Protein: 21 gram per 100 gram (21%)
  • 6. Quinoa
    Protein: 14 gram per 100 gram (14%)
  • 7. Quorn
    Protein: 14 gram per 100 gram (14%)
  • 8. Pasta
    Protein: 13 gram per 100 gram (13%)
  • 9. Havregryn
    Protein: 13 gram per 100 gram (13%)
  • 10. Bovete
    Protein: 11 gram per 100 gram (11%)

Topp 10 veganska proteinkällor

  • 1. Spirulina
    Protein: 57 gram per 100 gram (57%)
  • 2. Hampafrön
    Protein: 33,3 gram per 100 gram (33.3%)
  • 3. Mandlar
    Protein: 21 gram per 100 gram (21%)
  • 4. Pistagenötter
    Protein: 20 gram per 100 gram (20%)
  • 5. Pumpafrön
    Protein: 19 gram per 100 gram (19%)
  • 6. Tempeh
    Protein: 19 gram per 100 gram (19%)
  • 7. Chiafrön
    Protein: 16,5 gram per 100 gram (16,5%)
  • 8. Speltmjöl
    Protein: 14,5 gram per 100 gram (14,5%)
  • 9. Teff
    Protein: 13,3 gram per 100 gram (13,3%)
  • 10. Svarta bönor
    Protein: 8,8 gram per 100 gram (8,8%)